Waar service nog ECHT service is! Waar service nog ECHT service is!


 

fietsbanner

info@markgraaftweewielers.nl
073 7370305

Maandag Gesloten
Dinsdag 09:00 - 18:00
Woensdag 09:00 - 18:00
Donderdag 09:00 - 18:00
Vrijdag 09:00 - 18:00
Zaterdag 09:00 - 16:00
Zondag Gesloten

De basis van elektrisch fietsen


Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim gebruik te maken van je versnellingen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.

Verstandig schakelen op vlak terrein


Op vlakke wegen is de techniek eigenlijk heel simpel. Start in een lichte versnelling en schakel door zodra je vaart hebt. Door in een wat zwaardere versnelling te rijden voorkom je dat je alleen maar 'loos' meetrapt met de pedalen. Een lagere stand van trapondersteuning is meestal prima voor vlakke stukken, tenzij je batterij nog vol zit en je gewoon lekker rustig aan wilt doen.

Aanpak bij verschillende ondergronden

Zodra het terrein wat ruiger wordt, zoals op een grindpad of zandweg, werkt een lichtere versnelling juist beter. Je houdt meer controle en kunt sneller reageren als dat nodig is. Wat extra ondersteuning van de motor is dan wel fijn, want door het ongelijke terrein kost fietsen meer energie. De wielen hebben meer grip nodig en zakken soms weg, waardoor je meer kracht moet zetten.

Heuvels en Bergen, wat is de juiste schakel techniek?

 

Omhoog fietsen
Bij het beklimmen van een heuvel of berg is de juiste techniek essentieel. Kies voor een lichte versnelling - bij een derailleur betekent dit een klein tandwiel voor en een groot tandwiel achter. Zet de trapondersteuning op maximaal, want hier is die elektrische ondersteuning echt waardevol. Je hoeft immers geen topprestatie te leveren, daar is je e-bike juist voor bedoeld.

Afdalen met controle
Bij het afdalen werkt het precies andersom. Schakel naar een zware versnelling voor meer controle en zet de ondersteuning uit of zeer laag. De zwaartekracht doet het werk al voor je, dus extra ondersteuning is vaak niet nodig. Dit bespaart ook nog eens je batterij.

Fietsen en verstandig schakelen met wind


Tegenwind
Met tegenwind is een lichtere versnelling je beste vriend. Verhoog de trapondersteuning om het jezelf makkelijker te maken. Elke trapbeweging kost minder energie, terwijl je toch vooruit komt.

Wind mee
Met de wind in de rug kun je juist een zwaardere versnelling gebruiken. Je hebt weinig tot geen trapondersteuning nodig omdat de wind je al vooruit helpt. Dit is een perfect moment om accucapaciteit te besparen.

Praktische tips voor dagelijks gebruik
Het belangrijkste is dat je vooruit denkt. Zie je een heuvel? Schakel dan alvast terug en verhoog de ondersteuning voordat je begint te klimmen. Door soepel en gelijkmatig te rijden gaat je accu het langst mee. Want juist die plotselinge tempowisselingen verbruiken de meeste stroom.

De juiste fiets voor jouw omgeving
Kijk goed naar waar je meestal fietst. Voor het vlakke Nederland is een gewone naafversnelling met 5, 7 of 8 versnellingen prima. Maar als je regelmatig in heuvelachtig gebied rijdt, zoals de Ardennen, dan is een derailleursysteem met meer versnellingen een slimme keuze. Een derailleur heeft zichtbare tandwielen en een open kettingkast, wat meer onderhoud vraagt maar wel meer flexibiliteit biedt in het gebruik.

 Last van piepende remmen?
Last van piepende remmen?
Piepende remmen? zo verhelp je het met dynamic. Een welbekend geluid bij het tot stilstand komen bij een stoplicht: het luide piepen van je remmen. Waarschijnlijk is dit één van de meest irritante dingen als fietser. Gelukkig kun je piepende remmen voorkomen met het juiste onderhoud. Waarom piepen de remmen van mijn fiets? De meest voorkomende reden van piepende remmen zijn vieze of vette remonderdelen.
Lees verder
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Automatisch schakelen op e-bikes, een stap in een nieuwe manier van fietsen?
Een elektrische fiets met automatisch schakelsysteem is een flinke investering. Maar wat levert het op en is het de moeite waard? We delen onze inzichten over deze nieuwe ontwikkeling in de wereld van e-bikes.
Lees verder
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Kracht en controle op Bosch Performance line CX
Bosch eBike Systems heeft een nieuwe generatie gelanceerd van de Performance Line CX. Daarin komen kracht en controle samen.
Lees verder
Fietsen op een e-bike in de herfst
Fietsen op een e-bike in de herfst
De herfst is een prachtig seizoen om te fietsen, vooral met een e-bike. De frisse lucht, de kleurenpracht van vallende bladeren en rustige wegen zorgen voor de perfecte setting om eropuit te trekken. Echter, de herfst brengt ook uitdagingen met zich mee, zoals natte wegen en kortere dagen. Om veilig en comfortabel op je e-bike te blijven rijden, is goed onderhoud essentieel. In deze blog delen we praktische tips voor het onderhoud van je e-bike in de herfstmaanden en hoe je optimaal kunt genieten van je ritten.
Lees verder
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet een goed fietsjack aan voldoen? Tips voor de perfecte keuze!
Waar moet je op letten bij het kiezen van een fietsjack? Van winddichtheid en ademend vermogen tot reflecterende details en comfort. Lees onze tips voor een comfortabele en veilige rit!
Lees verder
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
Welke Is Beter Voor Jouw Fiets of Motor, de open of gesloten ketting?
De ketting is een essentieel onderdeel van veel transportmiddelen, zoals fietsen en motoren. Maar wanneer je voor een nieuwe ketting kiest of onderhoud pleegt, komt de vraag vaak naar boven: moet je voor een open draaiende ketting gaan of een gesloten systeem kiezen? Beide systemen hebben hun eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden. In dit artikel helpen we je de beste keuze te maken door de voor- en nadelen van beide systemen te bespreken.Routeoptie, Voor iedere fietser.
Lees verder
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Dutch Cycling Week Programma, de viering van fietscultuur in Nederland
Nederland staat wereldwijd bekend als hét fietsland bij uitstek, en de Dutch Cycling Week is een viering van deze rijke fietscultuur. Van 28 september tot en met 6 oktober 2024 wordt Utrecht omgetoverd tot het kloppend hart van fietsend Nederland. Dit evenement biedt een gevarieerd programma dat de veelzijdigheid en het plezier van fietsen centraal stelt. In deze blog nemen we je mee door het programma van de Dutch Cycling Week en geven we je alle ins en outs die je moet weten om optimaal van dit evenement te genieten.
Lees verder
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Een Iconisch Fietsevenement in Nederland, de Dam tot Dam FietsClassic
Nederland staat bekend om zijn liefde voor fietsen, en een van de meest iconische fietsevenementen van het jaar is de Dam tot Dam FietsClassic. Dit jaarlijkse evenement biedt fietsers van alle niveaus de kans om een unieke ervaring op te doen door enkele van de mooiste landschappen van Noord-Holland te verkennen. Van de historische Dam in Amsterdam tot de pittoreske Dam in Zaandam, deze klassieker is een must voor elke fietsliefhebber. In deze blog nemen we je mee door alles wat je moet weten over de Dam tot Dam FietsClassic, van de routeopties tot de praktische tips voor een geslaagde deelname.
Lees verder
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
Fietsveiligheid Vergroten met Achteruitkijkspiegels
In een wereld waar fietsen steeds populairder wordt, niet alleen voor recreatie maar ook voor woon-werkverkeer, wordt veiligheid op de fiets steeds belangrijker. Een vaak over het hoofd gezien maar cruciaal onderdeel van fietsveiligheid is de achteruitkijkspiegel. Laten we eens kijken waarom deze kleine accessoire een grote impact kan hebben op je fietsplezier en veiligheid. Lees verder...
Lees verder